Asset of share deal: een praktische vennootschapsrechtelijke en fiscale leidraad voor de aanpak van uw M&A-dossier

woensdag 29 mei 2024 - Live webinar

Inschrijven

BESCHRIJVING

Dit webinar wordt gegeven door twee experten op dit gebied, Mr. Marijke Roelants (vennootschapsrecht) en Mr. Ferenc Ballegeer (fiscaal recht), beiden advocaat aan de balie van Brussel.


De sprekers geven u een overzicht van de kenmerken van de share deal (overdracht van aandelen) en de asset deal (overdracht van activa), waarbij ze ingaan op de voor- en nadelen van beide transactiestructuren. Daarbij worden de fiscale mogelijkheden en gevolgen besproken, zowel wat betreft het nationale als het internationale belastingregime. De fiscale aandachtspunten en opportuniteiten van onroerend goed in een vennootschap worden vermeld. Hierbij wordt stilgestaan bij constructies die al dan niet als fiscaal misbruik gekwalificeerd kunnen worden.


Na de bespreking van het juridisch kader, behandelen de sprekers een casestudy gebaseerd op vaak voorkomende KMO-transacties.

De sprekers zullen stap voor stap door het transactieproces gaan, beginnend met vertrouwelijkheidsovereenkomsten en LOI's tot aan closing. Belangrijke aspecten die aan bod komen zijn:

  • de invloed van de keuze tussen een asset of share deal op het due-diligenceproces en praktische tips voor het identificeren van fiscale risico's;
  • overwegingen met betrekking tot de structurering van de deal (bv. over de prijs en onroerend goed) en de fiscale implicaties daarvan;
  • het behoud van de sleutelpersonen van de overgenomen vennootschap via dienstverleningsovereenkomsten en aandelenopties.


Elke overname is uniek en vereist zorgvuldige overweging van zowel de vennootschapsrechtelijke als fiscale aspecten van de transactiestructuur. Door deel te nemen aan dit webinar krijgt u waardevolle inzichten en praktische richtlijnen die u kunt toepassen op uw eigen M&A-dossiers.


SPREKERS

Marijke Roelants

Meester Roelants is advocaat gespecialiseerd in het vennootschapsrecht en staat cliënten bij met investeringen, overnames en joint ventures.  Meester Roelants is Managing Partner van het Brussels advocatenkantoor BoldLAW. Dit advocatenkantoor heeft Belgische en internationale vennootschappen en verenigingen als cliënteel. Ze is eindredactrice van het Tijdschrift voor Rechtspersoon en Vennootschap–Revue pratique des sociétés (TRV-RPS). Daarnaast schreef ze in het accountancy magazine Balans-Bilan praktische artikels over verschillende topics rond de hervorming van het vennootschaps- en verenigingsrecht. Marijke geeft ook opleidingen voor het ITAA over de juridische formaliteiten van de jaarvergadering en de rol van het bestuursorgaan, en publiceerde een analyse rond het verschil in de voorwaarden voor kwijting voor bestuurders van een BV en een NV. Sinds oktober 2023 is Meester Roelants Voorzitter van het Belgisch Nationaal Comité van de Union Internationale des Avocats.

 

Ferenc Ballegeer

FB-tax en advocaat Ferenc Ballegeer adviseren over het belastingrecht en het relatievermogensrecht. FB-tax heeft een bijzondere expertise waar beide domeinen moeten worden afgewogen. FB-tax adviseert over de internationale aspecten. Hoogstaande en heldere adviezen vormen onze rode draad. FB-tax draagt actief bij tot internationale netwerken van advocaten en biedt dit netwerk aan haar cliënten aan. FB-tax schreef een belastinggids (belastingtarieven.be) met als doel iedereen wegwijs te maken in de basisregels van de inkomstenbelastingen, de schenk- en erfbelasting ... Ferenc Ballegeer is als vrijwillig wetenschappelijk medewerker verbonden aan de opleiding notariaat van de VUBrussel.

DOELPUBLIEK
Advocaten, bedrijfsjuristen en accountants

PRIJS
110 EUR excl. btw

ACCREDITATIES
OVB, IBJ en ITAA in aanvraag

Datum & Tijd
woensdag

29 mei 2024

06:00 08:00 Europe/Brussels
Locatie

LeA Uitgevers

Esperantolaan 4 bus 007
3001 Heverlee
België
+32 498 90 17 99
Krijg het adres
Organisator

LeA Uitgevers

+32 498 90 17 99
DEEL

Zoek uit wat mensen zien en zeggen over dit evenement, en neem deel aan de conversatie.