Webinars on demand
Investeer in je juridische en zakelijke kennis met onze webinars, gegeven door experten in hun vakgebied
Onze webinars on demand zijn direct beschikbaar en u volgt ze waar en wanneer u wilt. Bij het afronden van een webinar ontvangt u de baliepunten die erbij vermeld staan.
Hieronder vindt u alvast onze nieuwste en populairste webinars, onder ‘alles weergeven’ ontdekt u het volledige aanbod.
Orateurs : Delphine Castermans, Michel Davagle, Renaud Dethy, Lydia Ferreira, Sarah Ghislain, Steve Gilson, France Lambinet, Gautier Pijcke, Myriam Verwilghen.
Enregistré le 13 février 2025
Ces derniers mois, de très nombreuses dispositions ont vu le jour ou sont entrées en application en droit du travail, citons notamment :
- en matière de conditions et de temps de travail : semaine des 4 jours, régime hebdomadaire alterné, CCT 161 (conditions de travail plus transparentes et plus prévisibles), CCT 162 (droit à la déconnexion), droit à la formation, travail de nuit dans l’e-commerce , etc.
- en matière d’incapacité de travail et de retour au travail : trajet de réintégration, dispense de produire un certificat médical pour un jour d’absence, incapacité de travail survenant durant les vacances annuelles, etc.
- en matière de contrat de travail et de licenciement : développement de l’employabilité, économie de plate-forme, travailleurs sexuels, etc.
Cette conférence sera l’occasion de recevoir les conseils avisés de spécialistes sur ces changements importants et d’échanger entre praticiens sur leurs conséquences dans les relations de travail.
Formation permanente :
- Avocats : 3.5 points
BESCHRIJVING
De wet van 26 juni 1990 betreffende de bescherming van de persoon van de geesteszieke was, na meer dan dertig jaar toepassing, toe aan hernieuwing. Tijden zijn veranderd en daarmee ook de opvattingen over geesteszieken en hun behandeling. Daarenboven is het aantal gedwongen opnames tussen 2010 en 2022 met 53 procent gestegen.
Na bijna zeven jaar sleutelen wijzigt de nieuwe wet van 16 mei 2024, die in werking treedt op 1 januari 2025, die van 1990 aanzienlijk. Zo spreken we niet langer over de persoon van de geesteszieke, maar over de persoon met een psychiatrische aandoening. Daarnaast voert de wet twee volkomen nieuwe instrumenten in: de klinische evaluatie en de vrijwillige behandeling onder voorwaarden. Aan de bestaande procedure is vrijwel niet geraakt, waardoor de onduidelijkheden die er in het verleden waren, blijven bestaan.
Tijdens dit webinar leidt Dirk Scheers u doorheen de nieuwe regelgeving en de procedure. Daarbij heeft hij niet alleen oog voor de wijzigingen in de wet zelf, maar staat hij ook stil bij de uitvoeringsbepalingen uit het nog te verschijnen KB.
PRIJS
160 EUR, incl. btw, incl. het boek De (vrede)rechter en de persoon met een psychiatrische aandoening. Eerste commentaar bij de wet van 16 mei 2024 inzake de bescherming opgelegd aan een persoon met een psychiatrische aandoening (winkelprijs 50 EUR).
ACCREDITATIES
- OVB: erkend voor 2 punten (C-2024-182)
- IGO: tegemoetkoming goedgekeurd, inclusief boek (TEC-E24293). Magistraten worden verzocht zich in te schrijven via e-mail naar [email protected], met vermelding van functie en postadres.
Hoe krijgt u toegang tot uw webinar?
- Voeg dit webinar toe aan uw winkelmandje en voltooi het bestelproces. Het boek is automatisch inbegrepen.
- Maak een account aan indien u er nog geen heeft of meld u aan met uw login op www.lea-uitgevers.be.
- Ga naar het tabblad ‘Webinars on demand’ en klik op het webinar en daarna op de link naar de video.

Sprekers : Maarten Herbosch, Julie Petersen
Het toenemende gebruik van artificiële intelligentie (‘AI’) vergemakkelijkt ons dagelijks (privé- en professioneel) leven aanzienlijk.
Maar de groeiende afhankelijkheid van AI-systemen vormt tegelijk ook mogelijke risico’s. Wat immers als het misloopt? Wanneer een AI-systeem schade veroorzaakt, wie is daar dan verantwoordelijk voor: de programmeur, de distributeur of toch de gebruiker?
Tijdens dit webinar worden deze en meer juridische uitdagingen bekeken vanuit een dubbel perspectief.
In de eerste plaats werpt dit de vragen op wat AI-systemen precies zijn, hoe zij werken en hoe we juridisch met AI-systemen moeten omgaan. Valt AI wel in te passen in ons bestaande antropocentrische rechtssysteem, of zijn er steeds bijzondere regels nodig? En wat voor regels kunnen we dan verwachten?
In de tweede plaats maakt het imperfecte karakter gecombineerd met het toenemende gebruik dat er ook steeds meer incorrecte AI-output in ons leven zal zijn. Daarbij dringt zich de vraag op wie precies verantwoordelijk is voor die output, en wie de eventuele daar uit voortvloeiende schade moet vergoeden. Bij deze bespreking spitsen we ons vooral toe op het buitencontractuele aansprakelijkheidsregime, al staan we ook kort stil bij het contractueel aansprakelijkheidsregime.
Ten derde zullen de principes rond strafrechtelijke verantwoordelijkheid in AI-context nader bekeken worden, en dit zowel:
- vanuit ‘evolutionair’ perspectief (kunnen of moeten AI-systemen zelf strafrechtelijk verantwoordelijk gesteld worden? Zo ja, kunnen AI-systemen ‘gestraft’ worden?)
- als vanuit meer ‘traditioneel’ perspectief (kan of moet strafbaar AI-gedrag toegerekend worden aan bestaande rechtssubjecten? Welke mogelijke problemen brengt deze objectieve en subjectieve toerekening met zich mee en hoe kan hieraan worden verholpen?)
Bij deze toepassing en analyse zal telkens worden vertrokken vanuit concrete voorbeelden van AI-criminaliteit.
Bij al het bovenstaande houden de sprekers uiteraard rekening met de actuele en (toekomstige) regelgeving op dit domein.
ACCREDITATIES
- OVB: 2 punten
- IGO: erkend met referentie TEC-E24238 - Magistraten worden verzocht zich in te schrijven via e-mail naar [email protected].
Hoe krijgt u toegang tot uw webinar?
- Maak een account aan indien u er nog geen heeft of meld u aan met uw login op www.lea-uitgevers.be.
- Ga naar het tabblad ‘Webinars on demand’ en klik op het webinar en daarna op de link naar de video en/of het document dat u wilt bekijken.